Piemonte Roero

Deltetto 


Roero - Piemonte

Den lille familiedrevede vingård Deltetto består af 3 generationer. De driver deres 18 ha. vinmarker beliggende i Canale i Roero området i Piemonte. Et fortryllende område af bakker og vinmarker med blide skråninger, som grænser op til de verdenskendte vinområder Barolo og Barbaresco kun adskilt af floden Tanaro.

Antonio Deltetto overtog i 1977 forældrenes vingård, og har med en satsning på kvalitet, på mark og i kælder, ført vingården frem til en af områdets bedste. Antonio og sønnen Carlo’s satsning på kvalitet frem for “bulk” produktion er nu blevet belønnet med adskillige udmærkelser. Det til trods er priserne på deres vine i et meget attraktivt leje, og deres hvidvine Arneis og Favorita, samt deres Barbera og Roero er fremragende repræsentanter for området.

Særlig deres Roero Braja, en vin som laves på Nebbiolo druen, og som ikke må kaldes Barolo eller Barbaresco, da den ligger på den anden side af floden, er et ægte “insidertip”. Det er en vin der har modtaget en topvurdering; 3 stjerner i Gambero Rosso, med bemærkningen ”meget vin for pengene”. Generelt er Roero vinene en lille smule mildere end Barolo’erne men prøv dem, meget herlig vine.



Dessertvin

86 – Arnei Passito “Bric du Liun” 0,375 liter 

Gylden farve, dejlig aroma efter bær og smag af abrikos, pære, honning, modne frugter og nødder. Raffineret spil mellem sødme og syrlighed og med god balance.

Dessertvin, også velegnet til gammel ost fx. gorgonzola, eller som meditationsvin.

Alkohol 13 %, serveres bedst ved 09-11’C.


Hvidvin


87 – Langhe Favorita DOC -“Servaj”

Favorita er en indfødt drue, som giver en rigtig dejlig friskhed i munden. Den har aromatiske dufte af orangeblomster, citrus, og eksotiske frugter.

Perfekt som aperitif på terrassen, til snacks, og skalddyr.

Alkohol 11-12 %, serveres bedst ved 8- 9’ C, holdbar 2 år.


88 – Roero Arneis DOCG - “Daivej”

Arneis druen er en lokal drue fra Piemonte, der gør sig rigtig godt her og allerbedst i Roero. De fleste Barolo producenter, lejer marker i Roero og får deres Arneis produceret her. Det er en fyldig hvidvin med afbalanceret syre, en vin med stor personlighed og karakter. Den har en duft af æbler, eksotiske frugter, morbær, og med en fyldig, frisk og elegant smag.

Velegnet til fisk, antipasti, og kyllingeretter.

Alkohol 13 %, serveres bedst ved 10’ C, holdbar 3 år


45 – Suasi vino di Bianco 

En bordvin som er en blanding af de tre lokale hvidvinsdruer. En let og enkel vin med en aroma af eksotiske frugter.

Til forret, fisk, og som aperitif.

Alkohol 11-12 %, serveres bedst ved 8- 9’ C, holdbar 3 år.


46 - MoscatoD’Asti DOCG  

En frisk, let sødlig og blød vin, uden ret meget alkohol. Den har en aroma af fersken, og rosenblade, og en herlig frisk duft.

Perfekt til dessert, især tærte og tørret pasta.

Alkohol 5-5,5 %, serveres bedst ved 8- 9’ C, holdbar 2 år.


Rødvin


89 – Barbera D’Alba DOC 

En ganske almindelig, ligetil, og dejlig Barbera, som har lagret i gamle betontanke, hvilket er med til at bevare druens friskhed og karakter, uden at druen får egesmag. Intens rød farve med lilla nuancer. Dejlig frisk og behagelig vin, med duft af røde frugter.

Velegnet til tomat retter, til forretter og hovedretter baseret på kød.

Alkohol 13 %, serveres bedst ved 17’ C, holdbar 4-5 år.


90 – Barbera D’Alba DOC - “Rocca delle Marasche”  - Cru

Noget af det bedste en Barbera kan frembringe. Den har lagret 2 år på eg og et år på flaske. Herlig smag, stor struktur og elegance med duft af vanilje og marmelade.

Velegnet til bare at nyde, og til en hovedret.

Alkohol 14 %, serveres bedst ved 17’ C, holdbar 10-12 år.


91 – Roero RISERVA DOCG -“Braja” 

Et alternativ til Barolo, både kvalitets og prismæssigt. Nebbiolo vinene fra Roero er et godt tip, jordbunden her er en smule anderledes, hvilket giver “Barolo” vine, der er en smule lettere tilgængelige men med rigtig stor klasse. Åbn den og lad den få luft, og du vil dufte røde bær, violer, mokka, kryderier, og vanilje. Den har en vedholdende smag af Nebbiolo frugt med elegante og bløde tanniner. 

Velegnet til rødt kød, kraftige gryderetter, svampe, og mad med stor smagsbuket.

Alkohol 14 %, serveres bedst ved 18’ C, holdbar 12-15 år.