Barolo

Livia Fontana   


Barolo - Piemonte

I Falletto lige midt i hjertet af Barolo området ligger Livia’s 9 ha. “store” vingård, som hun driver sammen med hendes to sønner Michele og Lorenzo som er 8. generation på ejendommen. I kælderen bliver de rådgivet af den berømte Italienske ønolog Dr. Donato Lanati. Ejendommen er smukt beliggende, omgivet af deres vinmarker, som er nogle af verdens allerdyreste vinmarker til ca. 1.000.000,- euro pr. ha.


I dette centrale område er de fleste helt store vine fra enkeltmarker og Livia har to Cru-vinmarker det er Villero og Bussia med vinstokke på op til 75 år og helt enestående jordbundsforhold, hvilket frembringer vine af meget høj klasse og lang lager potentiale.


Barolo’er er ofte næsten udrikkelige som unge på grund af det kraftige tannin indhold, og en Barolo skal ligge mindst 3 år før den må sælges. De tre år var tidligere umulige at opnå, men i dag med de moderne ståltanke, hvor skallerne fra druerne fjernes hurtigere fra saften og vinen derved ikke får så meget tannin fra druen, er det muligt. I stedet får vinen 2 år i egefade så den får frisk tannin fra egetræ i stedet for og derved bliver den hurtigere drikkeklar, og vinen får en mere “worldwide taste”. Livia producerer alle hendes vine på den traditionelle måde, dvs. ingen egetræs tilsætning. Hun ønsker ikke druens frugtige tanniner erstattet med egetræs tanniner, så hendes Barolo lagrer tre år på store Slovenske fade, og derefter 2 år på flaske, hvilket giver vine med stor potentiale og rigtig lang levetid. Nogle dejlige Baroloer som tydelig afspejler den egn de kommer fra, vine som også er at finde på vinkortet hos nogle af de førende restauranter herhjemme. De sælges i detailhandlen for op til 650,- kr pr flaske alt efter årgang. - Alle Livia’s vine er af høj klasse, og alle hendes druer er håndplukkede.



Rosé

79- Rose’ - “Duemillatredici”

Flot hindbær rød farve, en dejlig frisk fyldig rose’ lavet af druerne Barbera og Nebbiolo. En rigtig allrounder med duft af hindbær og kirsebær og med Barbera’ens frugtsmag. En rigtig drikkefornøjelse, nyd den en sommerlørdag med frokost i gårdhaven.

Velegnet til en let grillaften, fisk og skaldyr, en alsidig og letdrikkelig vin.

Alkohol 12,5 %, serveres bedst ved 10-12’ , holdbar 2-3 år.



Hvidvin

80- Moscato D’Asti DOCG 

En frisk letsødlig vin uden ret meget alkohol, med en herlig frisk duft af muskat, pærer, og fersken og en let citrus sødme smag. Det er en herlig oplevelse, en vin som er yderst populær blandt det yngre publikum.

Perfekt som aperitif, på terrassen, til tærte, nøddekage, og til en hyggelig aften.

Alkohol 5-6 %, serveres bedst ved 8- 10’ C, holdbar 2 år.


Rødvin

29- Dolcetto DOC

En bordvin af druen Dolcetto, en efter Barolo områdets forhold let vin. En dejlig ung, frisk, og behagelig vin med duft af mandler og kirsebær. Nebbioloens kraft.

Velegnet til kraftige forretter, svinekød og lyst kød, og lettere oste.

Alkohol 12 %, serveres bedst ved 16-17’ C, holdbar 4-6 år.


 

81- Barbera D’Alba Superiore DOC 

En ikke helt almindelig Barbera, en super skøn en af slagsen. Den har lagret 3 år inden salg, og vil udvikle sig yderligere de næste 3 år. Kraftig og varm i munden, med en dejlig vedholdende smag, og duft af vilde bær, og solbær.

Velegnet til Pizza / Pasta, tomat, kød, og retter fra bedstemor’s køkken.

Alkohol 13 %, serveres bedst ved 17’ C, holdbar 6-8 år.



82 - Langhe Nebbiolo DOC - “baby Barolo”

Dette er ikke en alm. Langhe Nebbiolo, Livia kalder den hendes “baby Barolo”. En vin lavet af de yngre, ikke så tanninrige Nebbiolo druer, hvilket giver en kraftfuld og saftig vin med blide tanniner, og en duft af lakrids, røde bær, violer, super kvalitet til prisen.

Velegnet til risotto, pasta, kødretter, og mellemlagret ost.

Alkohol 14 %, serveres bedst ved 17-18’ C, holdbar 5-6 år.



83- Insieme DOC

En vin af druerne Barbera og Nebbiolo, en rund og behagelig vin med Barberaens frugt, og Nebbioloens kraft. Duft af vanilje, brombær og ristede nødder. En herlig og lettere vin end Barolo.

Velegnet til mørkt kød, steg, grillet kød, og vildtretter.

Alkohol 14 %, serveres bedst ved 17-18’ C, holdbar 6-8 år.



84 - Barolo DOCG

En fremragende Barolo fra vinmarkerne ved siden af Cru marken Villero. Åbn vinen og giv den tålmodigt luft, lad den cirkulere i glasset og i oplever en vidunderlig tiltagende duft af lakrids, peber, violer og roser. En kraftig vin der vil udvikle sig i løbet af årene.

Velegnet til rødt kød, gryderetter, svampe, vildt og mørk bitter chokolade.

Alkohol 14,5 %, serveres bedst ved 17-18’ C, holdbar 12-15 år.



85 - Barolo Villero DOCG - den kendte Cru vinmark Villero

En Barolo af rigtig høj klasse, med hele potentialet af smagsnuancer og duft af Piemonte. En smag med lang og vedholdende intensivitet med bløde tanniner og duft af bla. lakrids og solbær. Vil udvikle sig i løbet af årene, hvis man ellers kan lade den ligge.

Velegnet til rødt kød, gryderetter, vildt, svampe, og lagret ost.

Alkohol 14,5 %, serveres bedst ved 17-18’ C, holdbar 15-20 år.